Apa Tak Patut Dibuat Masa Market Down? – Unit Trust


Semalam baru jumpa seorang client unit trust yang sanggup bersabar menunggu berhari-hari untuk jumpa saya dan explain pasal pelaburan unit trust dari prespektif yang berbeza. Masa borak-borak tu dia cakap yang wife dia sudah melabur guna duit EPF melalui seorang agen. Dia mention 2 masalah yang biasa iaitu agen tak monitor dan inform client tentang perkembangan pelaburan dan bila ditanya tentang keadaan pasaran semasa, agen tak tahu nak explain. Jawapan/skrip yang biasa didengar daripada agen, “Ini pelaburan jangka masa sederhana/panjang”, “Jangan risau tentang pasaran. Buat saja Dollar Cost Averaging”. Kenyataan yang paling client ni tak suka adalah kenyataan no 2 pasal dollar cost averaging (DCA). Client saya ni tak berapa tahu sangan tentang pelaburan/pasaran. Daripada ceritanya, dia baru saja berjinak-jinak baca pasal pelaburan. Pasal DCA ni, dia mention yang dia ada rasa tak berapa betul sangat kaedahnya. Melabur setiap masa tanpa kisah market naik ke turun! Yang dia angin sangat tu, logik dia, yang untung bukan client tapi agen! (Kenyataan ni dia yang cakap bukan saya!). Tiap-tiap bulan, regardless keadaan pasaran, turun ke naik, agen dapat duit komisen. Yang client tu telan air liur tengok pelaburan turun naik. Bila ditanya apa sebab pasaran/pelaburan turun, skrip biasa/basi agen kata, “Jangan risau, bro. Pasaran akan naik jugak lama kelamaan. Cool bro!”. Ueakkkk….!!! (Bukan client saya tu yang muntah. Ni saja jek untuk efek dramatik!!!!).

Masalahnya ,kebanyakkan agen selesa dengan keadaan “let other people do the thinking for you!”. Bila company keluarkan guideline macam mana nak handle pelaburan client, agen-agen ni ikut jek. Sebab dalam pikiran mereka, “Company ni besar. So apa-apa saja yang keluar daripada lubang … company, semuanya betul kan!!! (diikuti dengan mata ternaik-naik untuk menyakinkan orang lain). “Buat apa susah-susah nak manage client punya pelaburan. Biarkan saja fund manager tu yang handle!”. Dengan keadaan ekonomi global sekarang ni yang teruk (Tengok je keadaan Europa & US. Dah nazak sangat!), kenapa masih lagi nak melabur kalau keadaan pasaran tak elok? Nak cari nahas ke! Satu perkara yang agen jarang sangat mention dan guna iaitu “switching”. Sebab kalau client switch (ini contoh untuk CIMB Principal punya unit trust fund), agen tak dapat apa-apa. Yang agen dapat hanya penat lelah sebab kena jumpa client minta sign kat borang switching pastu hantar kat CIMB Damansara Uptown. Banyak keje tu dan agen tak dapat sesen pun!!! Yang agen cari hanya sales dan daripada sales baru dapat komisen!

Jadi, apa yang TAK PATUT dibuat masa pasaran merundum sekarang? Masih melabur la! Kena stop semua! Kalau masih melabur, suruh agen anda switch ke Money Market atau Sukuk fund atau switch kepada mana-mana fund yang efeknya tak terasa sangat kalau pasaran turun. Kepada yang masih melabur dan sayang nak redeem (sebab kalau masuk balik kena caj fee), inilah langkah terbaik anda, iaitu switching. Suruh saja agen anda buat switching sebab itu salah satu daripada tugas-tugas agen. “Bila nak switch?”, soalan yang mungkin anda tanya. Jawapannya mudah, tengok je status pasaran kat blog ni (image bahagian atas belah kiri). Kalau merah, maknanya kena switch ke Money Market atau Sukuk fund atau redeem (switch lebih baik!). Kalau hijau, switch balik daripada Money Market atau Sukuk ke equity fund atau fund asal. Kalau kuning, stand by! Mudahkan! Sapa kata anda tak boleh manage pelaburan anda sendiri! Yang pentingnya, dari sumber mana anda dapat maklumat yang dapat bantu anda manage pelaburan anda?