Profit taking of such, such, such, stock drive FBMKLCI lower?

stock-market-cartoon

Aku cukup hangin bila tajuk berita keluar time market jatuh “Profit taking of such, such, such… stocks“! Macam dalam report ni (http://www.thestar.com.my/Business/Business-News/2013/12/11/petcham-ioi-drag-klci.aspx). Reporter ni memang tak paham transaksi saham atau transaksi jual/beli sebenarnya. Atau mungkin di tak pernah berjual/beli kot? Bila je ada pihak yang jual big block of shares, mesti ada pihak yang lain satu yang beli. Also, they buy in big block of share. So, maknanye, kalau ikut berita ni, lebih ramai pihak yang menjual daripada pihak yang membeli dan pihak yang menjual tu menjual semata-mata untuk mendapatkan untung yang pasti dan lebih bijak drpd pihak yg satu lagi, pihak yag membeli. Tambahan pula, tiada pihak yang menjual mendapat rugi dalam transaksi tersebut, kalau ikut tajuk berita tu la (“Profit taking… blah, blah, blah”) Bermakna pihak yg membeli daripada pihak yang menjual tu kurang cerdik daripada yang menjual, walaupun kedua-duanya dapat data dan buat analisis pasaran/saham yang sama?

Atau pun ada explaination lain yang lebih dekat dgn situasi sebenarnya walaupun tak berapa accurate: Perkara yang perlu diingat! Dalam satu-satu masa, NUMBER OF SELLERS AND BUYERS IS THE SAME! Takkan bila market down, bilangan seller lebih banyak drpd buyers? Mana ada logik macam tu! Bila ada orng yang nak jual mesti orang yang nak membeli! Kat mana sellers nak dump semua shares dia untuk dapatkan balik capital dia, plus profit kalau ada? Mesti kena ada buyers! It’s that simple! So kedua2 belah pihak kena ada untuk melengkapkan transaksi. Dalam pikiran fikiran sellers, dia jual apabila dia “expect” ada kelemahan dalam pasaran/saham pada atau dia jual sebab dia terbeli masa pasaran/saham dah top and need to recover what is left of his capital. Untuk buyers puladia beli sebab nampak ada peluang untuk profit dalam transaksi tu, in the near future. Kedua -dua keputusan untuk menjual atau membeli adalah berdasarkan set data yang sama yang diterima oleh kedua-dua pihak, penjual  dan pembeli. Yang membezakan, adalah keputusan dan tindakan yang dibuat samaada membeli atau menjual oleh kedua-dua pihak. Siapa yang betul, market akan tentukan.