Analisa Saham Bursa Malaysia – BARAKAH (7 Jan 2015 ~ 24 Feb 2015)

SUMMARY
Saham = BARAKAH
Untung/(-Rugi) = 0.99%
Tempoh pegangan = 15 hari
Sebab jual = TRAILING STOP

Apa yang kita buat sekarang dalam analisa saham, mencari saham yang berpotensi naik, adalah secara amnya kita mengenalpasti corak atau pattern pergerakkan saham terbabit. Pattern seperti CUP, CUP WITH HANDLE, FLAT BASE, DOUBLE BOTTOM dsb, merupakan usaha kita untuk kenalpasti pattern pergerakan saham sebelum saham tersebut naik. Tetapi ada satu lagi faktor terpenting yang kita masih belum tahu dan faham yang selalunya tidak diambilkira dalam analisa saham. Iaitu MASA.

Setiap sesuatu perkara seperti saham ada masa naik dan ada masa turun. Buat masa ini, kita belum lagi sampai tahap yang membolehkan kita jangkakan dengan tepat bila sebenar-benarnya saham akan naik dan turun. Jika kita tahu kedua-dua perkara ini, iaitu pattern recognition dan masa, maka pasaran saham itu boleh jadi mesin ATM kita. Bila-bila masa kita boleh buat duit bila kita nak.

Sila lihat carta dan table di bawah untuk keterangan lebih terperinci.
(Klik carta untuk buka image pada window baru)

BARAKAH_20150107-20150224

 ParameterDataKeteranganRujukan
1Kenaikkan Terkini (Prior uptrend %)39%(Harga tertinggi pada awal Base) - (Harga terendah pada Base sebelumnya) = %Kenaikkan terakhir sebelum membina Base. Kenaikkan mesti tidak kurang daripada 20%.
2Kedalaman Base (Base depth %)-13%(Harga tertinggi pada awal Base) - (Harga terendah dalam Base) = %Setiap satu jenis base ada kriteria kejatuhan (drop) maksimum yg dibenarkan.
3Jenis Base (Base type)FBFB - Flat base, CWH - Cup With Handle, CUP - Cup base, DB - Double bottomJenis Base bedasarkan #2.
4Lowest Single Day Drop (LSDD %)26/1/2015 @ -7.37%Tarikh @ (%)Kejatuhan paling tinggi untuk satu hari semasa saham dalam base di #3.
5PIVOT POINT (Breakout)9/2/2015 @ 1.01Tarikh @ HargaHarga rintangan yang perlu saham atasi sebelum mula naik dan tarikh breakout.
6STOP LOSS0.96HargaKerugian kecil yang sanggup ditanggung jika saham jatuh semula selepas dibeli.
7TRAILING STOP1.02(Harga tertinggi selepas Breakout) x 0.90Sell signal terakhir jika sell signal utama (#6, #8-#12) tidak terhasil. 10% dibawah harga tertinggi selepas Breakout
8Range TerbesarNATarikhRange terbesar dalam tempoh 5 hari sebelum Hari Pertama RUD.
9Hari pertama RUDNATarikhHari pertama kenaikkan dan range tertinggi dalam sehari selepas breakout
10Hari kedua RUDNATarikhHari kedua kenaikkan selepas #8 dan range tertinggi dalam sehari selepas breakout
11Hari ketiga RUDNATarikhHari ketiga kenaikkan selepas #8 dan range tertinggi dalam sehari selepas breakout
12ISLAND TOPNATarikhHarga saham naik pada paras tertinggi. Tetapi ditutup hampir pada aras terendah hari tersebut. Terbentuk selepas #10
13JUALAN24/2/2015 @ 1.02Tarikh @ HargaHarga jual dan tarikh jualan.
14Keuntungan/Kerugian0.99%(Harga Jual) - (Harga PIVOT POINT) = %Keuntungan atau kerugian. Serta sebab dijual.
15Tempoh pegangan15Bilangan hari antara beli - jual
16Sebab JualTRAILING STOP3RUDS, STOP LOSS, TRAILING STOP atau LSDD
17Keadaan Pasaran Masa BeliUPUP/DOWNKeadaan pasaran keseluruhan mempengaruhi untung atau rugi sesuatu transaksi. Follow the trend.
18Keadaan Pasaran Masa JualUPUP/DOWNKeadaan pasaran keseluruhan mempengaruhi untung atau rugi sesuatu transaksi. Follow the trend.

Untuk penerangan lebih terperinci berkenaan parameter-parameter untuk menentukan samaada saham berpotensi naik atau tidak, sila ke http://www.sistemsaham.com.

Jika anda tiada masa untuk membuat analisa saham, anda boleh dapatkan senarai saham-saham berpotensi setiap hari di sini, http://3ruds.epinula.com.

Jika saham bukan pilihan anda tetapi masih mahu melabur dalam instrumen yang kurang berisiko tinggi, sila ke http://www.rahsiaunittrust.com