Analisa Saham Bursa Malaysia – VERSATL (25 Nov 2011 ~ 19 Jan 2012)

SUMMARY
Saham = VERSATL
Untung/(-Rugi) = 10.87%
Tempoh pegangan = 9 hari
Sebab jual = TRAILING STOP

Perkara asas dalam pemilihan saham adalah pertama sekali apa yang perlu kita cari adalah minat belian daripada pelabur. Ini dapat dikesan daripada KENAIKKAN sebelum saham buat BASE. Kemudiannya, saham akan berhenti naik dan membuat BASE. Asalkan kejatuhan dalam BASE tersebut tidak tinggi bermakna majoriti masih memegang saham dan tak ramai yang jual dalam tempoh BASE tersebut. Kemudiannya, kuasa belian mula timbul kembali dan ini dikenalpasti melalui BREAKOUT.

Jadi kesimpulannya, untuk kenalpasti saham berpotensi naik :

  1. kenalpasti ada kenaikkan sebelum itu
  2. Saham menghasilkan BASE, dan kemudian
  3. BREAKOUT

Sila lihat carta dan table di bawah untuk keterangan lebih terperinci.
(Klik carta untuk buka image pada window baru)

VERSATL_20111125-20120119

 ParameterDataKeteranganRujukan
1Kenaikkan Terkini (Prior uptrend %)279%(Harga tertinggi pada awal Base) - (Harga terendah pada Base sebelumnya) = %Kenaikkan terakhir sebelum membina Base. Kenaikkan mesti tidak kurang daripada 20%.
2Kedalaman Base (Base depth %)-12%(Harga tertinggi pada awal Base) - (Harga terendah dalam Base) = %Setiap satu jenis base ada kriteria kejatuhan (drop) maksimum yg dibenarkan.
3Jenis Base (Base type)FBFB - Flat base, CWH - Cup With Handle, CUP - Cup base, DB - Double bottomJenis Base bedasarkan #2.
4Lowest Single Day Drop (LSDD %)22/12/2011 @ -7.78%Tarikh @ (%)Kejatuhan paling tinggi untuk satu hari semasa saham dalam base di #3.
5PIVOT POINT (Breakout)10/1/2012 @ 0.46Tarikh @ HargaHarga rintangan yang perlu saham atasi sebelum mula naik dan tarikh breakout.
6STOP LOSS0.43HargaKerugian kecil yang sanggup ditanggung jika saham jatuh semula selepas dibeli.
7TRAILING STOP0.51(Harga tertinggi selepas Breakout) x 0.90Sell signal terakhir jika sell signal utama (#6, #8-#12) tidak terhasil. 10% dibawah harga tertinggi selepas Breakout
8Range TerbesarNATarikhRange terbesar dalam tempoh 5 hari sebelum Hari Pertama RUD.
9Hari pertama RUDNATarikhHari pertama kenaikkan dan range tertinggi dalam sehari selepas breakout
10Hari kedua RUDNATarikhHari kedua kenaikkan selepas #8 dan range tertinggi dalam sehari selepas breakout
11Hari ketiga RUDNATarikhHari ketiga kenaikkan selepas #8 dan range tertinggi dalam sehari selepas breakout
12ISLAND TOPNATarikhHarga saham naik pada paras tertinggi. Tetapi ditutup hampir pada aras terendah hari tersebut. Terbentuk selepas #10
13JUALAN19/1/2012 @ 0.51Tarikh @ HargaHarga jual dan tarikh jualan.
14Keuntungan/Kerugian10.87%(Harga Jual) - (Harga PIVOT POINT) = %Keuntungan atau kerugian. Serta sebab dijual.
15Tempoh pegangan9Bilangan hari antara beli - jual
16Sebab JualTRAILING STOP3RUDS, STOP LOSS, TRAILING STOP atau LSDD
17Keadaan Pasaran Masa BeliUP/DOWNKeadaan pasaran keseluruhan mempengaruhi untung atau rugi sesuatu transaksi. Follow the trend.
18Keadaan Pasaran Masa JualUP/DOWNKeadaan pasaran keseluruhan mempengaruhi untung atau rugi sesuatu transaksi. Follow the trend.

Untuk penerangan lebih terperinci berkenaan parameter-parameter untuk menentukan samaada saham berpotensi naik atau tidak, sila ke http://www.sistemsaham.com.

Jika anda tiada masa untuk membuat analisa saham, anda boleh dapatkan senarai saham-saham berpotensi setiap hari di sini, http://3ruds.epinula.com.

Jika saham bukan pilihan anda tetapi masih mahu melabur dalam instrumen yang kurang berisiko tinggi, sila ke http://www.rahsiaunittrust.com