Analisa Saham Bursa Malaysia – AMCORP (30 Apr 2012 ~ 21 Jan 2013)

SUMMARY
Saham : AMCORP
Untung/(-Rugi) : 12.64%
Tempoh pegangan : 14 hari
Sebab jual : TRAILING STOP

Sebaik sahaja kita beli mana-mana saham, mungkin atas sebab-sebab yang di luar kemampuan kita atau kadang-kadang sebab kita salah pilih saham, saham tersebut jatuh. Untuk mengelakkan daripada mengalami kerugian besar, STOP LOSS mesti ditetapkan awal-awal lagi sebelum kita beli mana-mana saham. STOP LOSS adalah harga jual di bawah harga yang kita beli beli (rugi) dan seterusnya kerugian maksimum yang kita sanggup tanggung sebelum keadaan jadi semakin buruk untuk saham terbabit.

Sila lihat carta dan table di bawah untuk keterangan lebih terperinci.
(Klik carta untuk buka image pada window baru)

AMCORP_20120430-20130121

 ParameterDataKeteranganRujukan
1Kenaikkan Terkini (Prior uptrend %)28%(Harga tertinggi pada awal Base) - (Harga terendah pada Base sebelumnya) = %Kenaikkan terakhir sebelum membina Base. Kenaikkan mesti tidak kurang daripada 20%.
2Kedalaman Base (Base depth %)-18%(Harga tertinggi pada awal Base) - (Harga terendah dalam Base) = %Setiap satu jenis base ada kriteria kejatuhan (drop) maksimum yg dibenarkan.
3Jenis Base (Base type)CUPFB - Flat base, CWH - Cup With Handle, CUP - Cup base, DB - Double bottomJenis Base bedasarkan #2.
4Lowest Single Day Drop (LSDD %)10/9/2012 @ -9.71%Tarikh @ (%)Kejatuhan paling tinggi untuk satu hari semasa saham dalam base di #3.
5PIVOT POINT (Breakout)7/1/2013 @ 0.435Tarikh @ HargaHarga rintangan yang perlu saham atasi sebelum mula naik dan tarikh breakout.
6STOP LOSS0.405HargaKerugian kecil yang sanggup ditanggung jika saham jatuh semula selepas dibeli.
7TRAILING STOP0.49(Harga tertinggi selepas Breakout) x 0.90Sell signal terakhir jika sell signal utama (#6, #8-#12) tidak terhasil. 10% dibawah harga tertinggi selepas Breakout
8Range TerbesarNATarikhRange terbesar dalam tempoh 5 hari sebelum Hari Pertama RUD.
9Hari pertama RUDNATarikhHari pertama kenaikkan dan range tertinggi dalam sehari selepas breakout
10Hari kedua RUDNATarikhHari kedua kenaikkan selepas #8 dan range tertinggi dalam sehari selepas breakout
11Hari ketiga RUDNATarikhHari ketiga kenaikkan selepas #8 dan range tertinggi dalam sehari selepas breakout
12ISLAND TOPNATarikhHarga saham naik pada paras tertinggi. Tetapi ditutup hampir pada aras terendah hari tersebut. Terbentuk selepas #10
13JUALAN21/1/2013 @ 0.49Tarikh @ HargaHarga jual dan tarikh jualan.
14Keuntungan/Kerugian12.64%(Harga Jual) - (Harga PIVOT POINT) = %Keuntungan atau kerugian. Serta sebab dijual.
15Tempoh pegangan14Bilangan hari antara beli - jual
16Sebab JualTRAILING STOP3RUDS, STOP LOSS, TRAILING STOP atau LSDD
17Keadaan Pasaran Masa BeliUPUP/DOWNKeadaan pasaran keseluruhan mempengaruhi untung atau rugi sesuatu transaksi. Follow the trend.
18Keadaan Pasaran Masa JualDOWNUP/DOWNKeadaan pasaran keseluruhan mempengaruhi untung atau rugi sesuatu transaksi. Follow the trend.

Untuk penerangan lebih terperinci berkenaan parameter-parameter untuk menentukan samaada saham berpotensi naik atau tidak, sila ke http://www.sistemsaham.com.

Jika anda tiada masa untuk membuat analisa saham, anda boleh dapatkan senarai saham-saham berpotensi setiap hari di sini, http://3ruds.epinula.com.

Jika saham bukan pilihan anda tetapi masih mahu melabur dalam instrumen yang kurang berisiko tinggi, sila ke http://www.rahsiaunittrust.com