Analisa Saham Bursa Malaysia – DAYA (28 Aug 2013 ~ 20 Jan 2014)

Sebanyak-banyak kaedah jual/beli saham yang kita cari, tak akan memberi manfaat kepada kita jika kaedah itu kita langsung tak guna. Sekurang-kurangnya jika masih tak yakin lagi untuk berurusan jual/beli saham, boleh pakai trading demo (Maybank Online Share & CIMB ada fasiliti ini. Bank-bank lain pun ada & kena tanya bank berkenaan). Memang ada perbezaan ketara ilmu saham yang kita dapat tapi tak praktik dengan ilmu saham yang kita praktik. Kita boleh rasa mainan emosi dalam real time apabila kita mencuba satu-satu kaedah dengan berjual/beli saham secara real. Pengalaman dan emosi yang kita dapat daripada berurusan jual/beli saham itu memang tak dapat nak digambarkan dalam mana-mana buku, sebab setiap orang adalah unik. Jadi untuk kita kenalpasti samaada kita ini boleh berkecimpung dalam bidang saham, KENA CUBA! Belum cuba belum tahu!

SUMMARY
Saham : DAYA
Untung/(-Rugi) : -4.82%
Tempoh pegangan : 5 hari
Sebab jual : STOP LOSS

Sila lihat carta dan table di bawah untuk keterangan lebih terperinci.
(Klik carta untuk buka image pada window baru)

DAYA_20130828-20140120

 ParameterDataKeteranganRujukan
1Kenaikkan Terkini (Prior uptrend %)52%(Harga tertinggi pada awal Base) - (Harga terendah pada Base sebelumnya) = %Kenaikkan terakhir sebelum membina Base. Kenaikkan mesti tidak kurang daripada 20%.
2Kedalaman Base (Base depth %)-13%(Harga tertinggi pada awal Base) - (Harga terendah dalam Base) = %Setiap satu jenis base ada kriteria kejatuhan (drop) maksimum yg dibenarkan.
3Jenis Base (Base type)FBFB - Flat base, CWH - Cup With Handle, CUP - Cup base, DB - Double bottomJenis Base bedasarkan #2.
4Lowest Single Day Drop (LSDD %)11/11/2013 @ -3.85%Tarikh @ (%)Kejatuhan paling tinggi untuk satu hari semasa saham dalam base di #3.
5PIVOT POINT (Breakout)15/1/2014 @ 0.415Tarikh @ HargaHarga rintangan yang perlu saham atasi sebelum mula naik dan tarikh breakout.
6STOP LOSS0.395HargaKerugian kecil yang sanggup ditanggung jika saham jatuh semula selepas dibeli.
7TRAILING STOP0.39(Harga tertinggi selepas Breakout) x 0.90Sell signal terakhir jika sell signal utama (#6, #8-#12) tidak terhasil. 10% dibawah harga tertinggi selepas Breakout
8Range Terbesar-TarikhRange terbesar dalam tempoh 5 hari sebelum Hari Pertama RUD.
9Hari pertama RUD-TarikhHari pertama kenaikkan dan range tertinggi dalam sehari selepas breakout
10Hari kedua RUD-TarikhHari kedua kenaikkan selepas #8 dan range tertinggi dalam sehari selepas breakout
11Hari ketiga RUD-TarikhHari ketiga kenaikkan selepas #8 dan range tertinggi dalam sehari selepas breakout
12ISLAND TOP-TarikhHarga saham naik pada paras tertinggi. Tetapi ditutup hampir pada aras terendah hari tersebut. Terbentuk selepas #10
13JUALAN20/1/2014 @ 0.395Tarikh @ HargaHarga jual dan tarikh jualan.
14Keuntungan/Kerugian-4.82%(Harga Jual) - (Harga PIVOT POINT) = %Keuntungan atau kerugian. Serta sebab dijual.
15Tempoh pegangan5Bilangan hari antara beli - jual
16Sebab JualSTOP LOSS3RUDS, STOP LOSS, TRAILING STOP atau LSDD
17Keadaan Pasaran Masa BeliUPUP/DOWNKeadaan pasaran keseluruhan mempengaruhi untung atau rugi sesuatu transaksi. Follow the trend.
18Keadaan Pasaran Masa JualUPUP/DOWNKeadaan pasaran keseluruhan mempengaruhi untung atau rugi sesuatu transaksi. Follow the trend.

Untuk penerangan lebih terperinci berkenaan parameter-parameter untuk menentukan samaada saham berpotensi naik atau tidak, sila ke http://www.sistemsaham.com.

Jika anda tiada masa untuk membuat analisa saham, anda boleh dapatkan senarai saham-saham berpotensi setiap hari di sini, http://3ruds.epinula.com.

Jika saham bukan pilihan anda tetapi masih mahu melabur dalam instrumen yang kurang berisiko tinggi, sila ke http://www.rahsiaunittrust.com