Analisa Saham Bursa Malaysia – XDL (25 Jun 2013 ~ 22 Jan 2014)

Sangat-sangat ditekan di sini, setiap kali ingin bergelumang dengan saham, perlu ada kaedah jual/beli saham. Secara ringkasnya kaedah itu terbahagi kepada 3 bahagian:
1. Kaedah pilih saham
2. Penentuan harga beli
3. Penentuan harga jual

Ketiga-tiga perkara ini perlu ada sebelum kita sentuh mana-mana saham yang kita berkenan. Penekanan perlu dibuat pada perkara ke-3 iaitu penentuan harga jual. Inilah yang menentukan samaada kita untung atau rugi atau terus berhenti daripada jual/beli saham. Dengan erti kata lain, kena ada EXIT STRATEGY. Dalam contoh XDL, salah satu EXIT STRATEGY saham XDL adalah TRAILING STOP iaitu jika harga jatuh 12% daripada aras tertinggi. Mana-mana EXIT STRATEGY yang dicapai dahulu, itulah harga saham yang kita kena jual. Jangan berlengah-lengah lagi untuk tak jual.

SUMMARY
Saham : XDL
Untung/(-Rugi) : 76.47%
Tempoh pegangan : 30 hari
Sebab jual : TRAILING STOP

Sila lihat carta dan table di bawah untuk keterangan lebih terperinci.
(Klik carta untuk buka image pada window baru)

XDL_20130625-20140122

 ParameterDataKeteranganRujukan
1Kenaikkan Terkini (Prior uptrend %)149%(Harga tertinggi pada awal Base) - (Harga terendah pada Base sebelumnya) = %Kenaikkan terakhir sebelum membina Base. Kenaikkan mesti tidak kurang daripada 20%.
2Kedalaman Base (Base depth %)-28%(Harga tertinggi pada awal Base) - (Harga terendah dalam Base) = %Setiap satu jenis base ada kriteria kejatuhan (drop) maksimum yg dibenarkan.
3Jenis Base (Base type)CUPFB - Flat base, CWH - Cup With Handle, CUP - Cup base, DB - Double bottomJenis Base bedasarkan #2.
4Lowest Single Day Drop (LSDD %)4/11/2013 @ -9.52%Tarikh @ (%)Kejatuhan paling tinggi untuk satu hari semasa saham dalam base di #3.
5PIVOT POINT (Breakout)23/12/2013 @ 0.34Tarikh @ HargaHarga rintangan yang perlu saham atasi sebelum mula naik dan tarikh breakout.
6STOP LOSS0.323HargaKerugian kecil yang sanggup ditanggung jika saham jatuh semula selepas dibeli.
7TRAILING STOP0.6(Harga tertinggi selepas Breakout) x 0.90Sell signal terakhir jika sell signal utama (#6, #8-#12) tidak terhasil. 10% dibawah harga tertinggi selepas Breakout
8Range Terbesar-TarikhRange terbesar dalam tempoh 5 hari sebelum Hari Pertama RUD.
9Hari pertama RUD-TarikhHari pertama kenaikkan dan range tertinggi dalam sehari selepas breakout
10Hari kedua RUD-TarikhHari kedua kenaikkan selepas #8 dan range tertinggi dalam sehari selepas breakout
11Hari ketiga RUD-TarikhHari ketiga kenaikkan selepas #8 dan range tertinggi dalam sehari selepas breakout
12ISLAND TOP-TarikhHarga saham naik pada paras tertinggi. Tetapi ditutup hampir pada aras terendah hari tersebut. Terbentuk selepas #10
13JUALAN22/1/2014 @ 0.60Tarikh @ HargaHarga jual dan tarikh jualan.
14Keuntungan/Kerugian76.47%(Harga Jual) - (Harga PIVOT POINT) = %Keuntungan atau kerugian. Serta sebab dijual.
15Tempoh pegangan30Bilangan hari antara beli - jual
16Sebab JualTRAILING STOP3RUDS, STOP LOSS, TRAILING STOP atau LSDD
17Keadaan Pasaran Masa BeliUPUP/DOWNKeadaan pasaran keseluruhan mempengaruhi untung atau rugi sesuatu transaksi. Follow the trend.
18Keadaan Pasaran Masa JualUPUP/DOWNKeadaan pasaran keseluruhan mempengaruhi untung atau rugi sesuatu transaksi. Follow the trend.

Untuk penerangan lebih terperinci berkenaan parameter-parameter untuk menentukan samaada saham berpotensi naik atau tidak, sila ke http://www.sistemsaham.com.

Jika anda tiada masa untuk membuat analisa saham, anda boleh dapatkan senarai saham-saham berpotensi setiap hari di sini, http://3ruds.epinula.com.

Jika saham bukan pilihan anda tetapi masih mahu melabur dalam instrumen yang kurang berisiko tinggi, sila ke http://www.rahsiaunittrust.com