Analisa Saham Bursa Malaysia – ORNA (16 Dec 2014 ~ 11 Feb 2015)

Walaupun segala-galanya tentang kriteria yang terbaik kita cari ada pada saham tertentu, tidak bermakna yang saham itu akan naik sepertimana yang kita jangkakan. Contoh kita tengok pada ORNA. ORNA asalnya manghasilkan BASE yang baik dan BREAKOUT yang begitu memberangsangkan. Namun ORNA tetap jatuh walaupun cuba untuk naik semula 6 hari selepas BREAKOUT. ORNA terus jatuh hingga menghampiri aras terendah sebelum ORNA mula naik pada Dec 2014. TRAILING STOP yang membantu kita untuk keluar daripada saham yang sebegini.

SUMMARY
Saham : ORNA
Untung/(-Rugi) : -2.99%
Tempoh pegangan : 7 hari
Sebab jual : TRAILING STOP

Sila lihat carta dan table di bawah untuk keterangan lebih terperinci.
(Klik carta untuk buka image pada window baru)

ORNA_20141216-20150211

 ParameterDataKeteranganRujukan
1Kenaikkan Terkini (Prior uptrend %)53%(Harga tertinggi pada awal Base) - (Harga terendah pada Base sebelumnya) = %Kenaikkan terakhir sebelum membina Base. Kenaikkan mesti tidak kurang daripada 20%.
2Kedalaman Base (Base depth %)-6%(Harga tertinggi pada awal Base) - (Harga terendah dalam Base) = %Setiap satu jenis base ada kriteria kejatuhan (drop) maksimum yg dibenarkan.
3Jenis Base (Base type)FBFB - Flat base, CWH - Cup With Handle, CUP - Cup base, DB - Double bottomJenis Base bedasarkan #2.
4Lowest Single Day Drop (LSDD %)20/1/2015 @ -2.27%Tarikh @ (%)Kejatuhan paling tinggi untuk satu hari semasa saham dalam base di #3.
5PIVOT POINT (Breakout)4/2/2015 @ 1.34Tarikh @ HargaHarga rintangan yang perlu saham atasi sebelum mula naik dan tarikh breakout.
6STOP LOSS1.27HargaKerugian kecil yang sanggup ditanggung jika saham jatuh semula selepas dibeli.
7TRAILING STOP1.3(Harga tertinggi selepas Breakout) x 0.90Sell signal terakhir jika sell signal utama (#6, #8-#12) tidak terhasil. 10% dibawah harga tertinggi selepas Breakout
8Range Terbesar-TarikhRange terbesar dalam tempoh 5 hari sebelum Hari Pertama RUD.
9Hari pertama RUD-TarikhHari pertama kenaikkan dan range tertinggi dalam sehari selepas breakout
10Hari kedua RUD-TarikhHari kedua kenaikkan selepas #8 dan range tertinggi dalam sehari selepas breakout
11Hari ketiga RUD-TarikhHari ketiga kenaikkan selepas #8 dan range tertinggi dalam sehari selepas breakout
12ISLAND TOP-TarikhHarga saham naik pada paras tertinggi. Tetapi ditutup hampir pada aras terendah hari tersebut. Terbentuk selepas #10
13JUALAN11/2/2015 @ 1.30Tarikh @ HargaHarga jual dan tarikh jualan.
14Keuntungan/Kerugian-2.99%(Harga Jual) - (Harga PIVOT POINT) = %Keuntungan atau kerugian. Serta sebab dijual.
15Tempoh pegangan7Bilangan hari antara beli - jual
16Sebab JualTRAILING STOP3RUDS, STOP LOSS, TRAILING STOP atau LSDD
17Keadaan Pasaran Masa BeliUPUP/DOWNKeadaan pasaran keseluruhan mempengaruhi untung atau rugi sesuatu transaksi. Follow the trend.
18Keadaan Pasaran Masa JualUPUP/DOWNKeadaan pasaran keseluruhan mempengaruhi untung atau rugi sesuatu transaksi. Follow the trend.

Untuk penerangan lebih terperinci berkenaan parameter-parameter untuk menentukan samaada saham berpotensi naik atau tidak, sila ke http://www.sistemsaham.com.

Jika anda tiada masa untuk membuat analisa saham, anda boleh dapatkan senarai saham-saham berpotensi setiap hari di sini, http://3ruds.epinula.com.

Jika saham bukan pilihan anda tetapi masih mahu melabur dalam instrumen yang kurang berisiko tinggi, sila ke http://www.rahsiaunittrust.com