Persoalan Unit Trust

Koleksi soalan berkenaan pelaburan dalam Unit Trust yang saya terima dan jawapan yang saya berikan. Jawapan yang saya berikan adalah berdasarkan kaedah dan pengalaman menguruskan pelaburan unit trust pelanggan saya. Harap dapat memberi manfaat kepada semua.

Adalah lebih baik untuk anda terlebih dahulu mendapatkan nasihat/pandangan kedua daripada agent UT/financial planner anda sebelum cuba menggunakan kaedah yang dinyatakan di sini.

Sumber soalan:
Email
Facebook Message

——————————————————————————————————————–

Email #1

From: Nur Azfarina
Subject: public mutual fund

assalammualaikum…saya anuar ingin bertanya tentang public mutual fund. kepulangan keuntungan yang saya peroleh tidaklah seberapa. antara fund yang saya ambil ialah Public islamic select treasure fund, public asia ittikal fund,public islamic asia dividend fund dan pulangannya sangat sedikit dan harganya juga masih tetap rendah walaupun sudah 3 tahun lebih saya melabur. saya minta en khairul bagi pendapat tentang fund-fund ini dan cara untuk mengatasi harga rendah saham ini. minta tolong en khairul bagi sedikit idea untuk mengatasi masalah ini.

En Anuar,
Pertama sekali, lebih baik En Anuar limitkan pegangan fund kepada max 2 fund sahaja. Kalau saya, saya lebih suka pegang satu fund sahaja dan biasanya fund yg saya pegang adalah fund yang komposisi majoritinyanya adalah equity (saham). Drpd ketiga2 fund yg En Anuar mention, En Anuar kekal dulu PISTF dan PAIF. Walaupun dengan adanya PIADF akan bertindak sebagai defense mekanism bila pasaran jatuh, tp duit anda akan tak bergerak bila masa pasaran tengah naik. Jadi saya sarankan En Anuar switch PIADF ke dalam mana2 fund samaada PISTF/PAIF.

Kemudian, langkah kedua adalah dengan monitor pasaran. Bila pasaran naik, fund yang berasaskan equity (saham) akan turut naik dan kadar kenaikkannya hampir sama dgn kadar kenaikkan pasaran. Tp bila pasaran turun, kadar kejatuhan pun hampir sama. Jadi kuncinya adalah dengan :

1. beli/switch ke equity fund bila pasaran naik
2. jual/switch ke money market fund bila pasaran jatuh

Kalau En Anuar nak jalan mudah untuk monitor keadaan pasaran Malaysia, pergi saja ke website saya (http://www.epinula.com) atau facebook fan saya (http://www.facebook.com/epinula). Buat masa ni, pasaran masih ok, tapi bila pasaran mula jatuh, market status pada website dan facebook saya akan bertukar kepada warna merah. Maknanya, masa tu En Anuar kena switch fund2 yang En Anuar ada ke money market fund. Itu sahaja.

Terima kasih

Email #2

From: KHALIL SAZULI
Subject:

SALAM. TUAN SAYA BERMINAT UNTUK MENDAPATKAN PENERANGAN LANJUT BERKENAAN KAEDAH PELABURAN UNIT TRUST MENGGUNAKAN KAEDAH “MARKET TIMING” DAN “SWITCHING”

TERIMA KASIH

Wsalam,

Ok ini serba sedikit penerangan cara macam mana saya manage pelaburan unit trust.

1. Pertama sekali, memilih fund yang sesuai untuk melabur.
Pelaburan dalam mana-mana syarikat unit trust pun tak ada masalah. Asalkan kita melabur dalam top 3 unit company di Malaysia. Kemudian pilih fund yang komposisi majoritinyanya adalah dalam equity (saham). Sebabnya dalam masa pasaran sedang naik, equity related fund merupakan fund yang paling banyak naik berbanding fund lain. Tapi seperti biasa, risiko equity fund lebih tinggi berbanding fund lain. Tapi saya ada cara macam mana nak kurangkan risikonya. Untuk CIMB, saya selalu suggest pelanggan melabur dalam CIMB Islamic Equity Aggressive fund (IEAF) dan tidak akan rekomen pelanggan melabur lebih daripada 2 fund. Saya sendiri lebih suka melabur dalam 1 fund sahaja.

2. Kemudian, langkah kedua adalah dengan monitor pasaran. Langkah ini merupakan cara bagaimana hendak limitkan risiko apabila melabur dalam fund yang tinggi risiko seperti dalam equity fund. Bila pasaran naik, fund yang berasaskan equity (saham) akan turut naik dan kadar kenaikkannya hampir sama dgn kadar kenaikkan pasaran. Tapi bila pasaran turun, kadar kejatuhan pun hampir sama. Jadi kunci untuk mengelakkan daripada rugi apabila pasaran jatuh dan memaksimumkan keuntungakn apabila pasaran naik adalah dengan :

a) beli/switch ke equity fund bila pasaran naik
b) jual/switch ke money market fund bila pasaran jatuh

Kalau Khalil nak jalan mudah untuk monitor keadaan pasaran Malaysia, pergi saja ke website saya (http://www.epinula.com/) atau facebook fan saya (http://www.facebook.com/epinula).

Saya attach di sini sekali presentation slide untuk bacaan dan rujukan.

Terima kasih
——————————————————————————————————————–

Facebook Message