carta saham Archive

  • alau dilihat secara individual tiap-tiap price bar tu memang tak akan dapat menghasilkan apa-apa makna. Kunci yang sebenarnya adalah kenalpasti trend, pattern atau corak pada price set dalam tempoh tertentu (mungkin 1 minggu, 1 bulan, 3 bulan, etc). Rasionalnya, tiap-tiap perkara yang akan berlaku, seperti sebelum sesuatu saham melonjak naik secara mendadak, pasti akan ada pertanda-pertanda sebelum berlakunya lonjakan tu. Tanda-tanda itu yang kita nak cari daripada carta saham.

    Cara Mudah Hasilkan Formula Untuk Pilih Saham

    alau dilihat secara individual tiap-tiap price bar tu memang tak akan dapat menghasilkan apa-apa makna. Kunci yang sebenarnya adalah kenalpasti trend, pattern atau corak pada price set dalam tempoh tertentu (mungkin 1 minggu, 1 bulan, 3 bulan, etc). Rasionalnya, tiap-tiap perkara yang akan berlaku, seperti sebelum sesuatu saham melonjak naik secara mendadak, pasti akan ada pertanda-pertanda sebelum berlakunya lonjakan tu. Tanda-tanda itu yang kita nak cari daripada carta saham.

    Continue Reading...

  • Apa anda rasa, bila saham yang anda baru jual dengan keuntungan 10%, berdasarakan kaedah jual/beli saham yang telah anda pelajari selama ini, naik semula dengan drastiknya hingga mencecah 50% daripada harga yang anda beli? Anda rasa nak hentak je kepala kat dinding bukan? Anda rasa anda kurang cerdik menjual dengan keuntungan 10% berbanding keuntungan 50% yang anda "rasa" anda patut dapat? Anda mula ragu-ragu dan menyoal semula kaedah jual/beli saham yang anda pelajari sejak sekian lama itu. Anda rasa ada sesuatu yang tak kena dengan formula tersebut.

    Analisa Saham – RAMUNIA (Nov 2010 – Jan 2011)

    Apa anda rasa, bila saham yang anda baru jual dengan keuntungan 10%, berdasarakan kaedah jual/beli saham yang telah anda pelajari selama ini, naik semula dengan drastiknya hingga mencecah 50% daripada harga yang anda beli? Anda rasa nak hentak je kepala kat dinding bukan? Anda rasa anda kurang cerdik menjual dengan keuntungan 10% berbanding keuntungan 50% yang anda "rasa" anda patut dapat? Anda mula ragu-ragu dan menyoal semula kaedah jual/beli saham yang anda pelajari sejak sekian lama itu. Anda rasa ada sesuatu yang tak kena dengan formula tersebut.

    Continue Reading...

  • Memang risiko sentiasa ada dalam setiap bentuk pelaburan. Kalau dalam saham, risikonya, duit kita boleh hangus begitu sahaja. Jadi zero. Tapi tidakkah kita sedar apabila melabur, kita sendiri boleh hadkan sendiri tahap maksima risiko yang boleh kita terima? Memang boleh! Dengan menggunakan STOP-LOSS. Senang sahaja.

    Analisa Saham – GAMUDA-WD (SEPT – OCT 2010)

    Memang risiko sentiasa ada dalam setiap bentuk pelaburan. Kalau dalam saham, risikonya, duit kita boleh hangus begitu sahaja. Jadi zero. Tapi tidakkah kita sedar apabila melabur, kita sendiri boleh hadkan sendiri tahap maksima risiko yang boleh kita terima? Memang boleh! Dengan menggunakan STOP-LOSS. Senang sahaja.

    Continue Reading...

  • Tidakkah mereka sedar bahawa institusi-institusi kewangan terbabit sudah masak dengan key turning point yang akan dikeluarkan oleh indikator-indikator itu bila wujudnya keadaan-keadaan tertentu? Dengan resource yang mereka ada mereka boleh cipta keadaan-keadaan tertentu yang akan seterusnya mempengaruhi satu-satu indikator. Dan sekaligus mempengaruhi keputusan pelabur-pelabur yang menggunakan indikator terbabit.

    Analisa Saham – AIC (AUG – OCT 2010)

    Tidakkah mereka sedar bahawa institusi-institusi kewangan terbabit sudah masak dengan key turning point yang akan dikeluarkan oleh indikator-indikator itu bila wujudnya keadaan-keadaan tertentu? Dengan resource yang mereka ada mereka boleh cipta keadaan-keadaan tertentu yang akan seterusnya mempengaruhi satu-satu indikator. Dan sekaligus mempengaruhi keputusan pelabur-pelabur yang menggunakan indikator terbabit.

    Continue Reading...

  • Dalam kes ini, keputusan untuk menjual dilaksanakan pada tahap (13). Kesimpulan dibuat bedasarkan pemerhatian keseluruhan keadaan pasaran yang masih baik dan majoriti saham-saham yang berpengaruh pada pasaran masih tidak menunjukkan kelemahan (kelemahan - menghasilkan sell signal). Tapi, kaedah ini mungkin sukar untuk dikuasai disebabkan caranya yang terlalu bersifat subjektif. Tapi lama-kelamaan, dengan pengalaman, Insya Allah akan dapat juga. Lebih kurang macam ada six sense.

    Analisa Saham – MMCCORP (AUG – NOV 2010)

    Dalam kes ini, keputusan untuk menjual dilaksanakan pada tahap (13). Kesimpulan dibuat bedasarkan pemerhatian keseluruhan keadaan pasaran yang masih baik dan majoriti saham-saham yang berpengaruh pada pasaran masih tidak menunjukkan kelemahan (kelemahan - menghasilkan sell signal). Tapi, kaedah ini mungkin sukar untuk dikuasai disebabkan caranya yang terlalu bersifat subjektif. Tapi lama-kelamaan, dengan pengalaman, Insya Allah akan dapat juga. Lebih kurang macam ada six sense.

    Continue Reading...

  • Masalah pada pembeli, dia akan selalu merasakan 'attachment' pada saham tersebut. Rasa 'attachment' adalah disebabkan harapan besar yang pelabur itu letakkan pada saham terbabit. Dia mengharapkan saham yang baru dibelinya itu dapat memberikan pulangan yang besar. Bila saja harapan menjadi motivasi seseorang pelabur, maka dia tidak dapat berfikir secara rasional.

    Analisa Saham – MALTON (JUL – OCT 2010)

    Masalah pada pembeli, dia akan selalu merasakan 'attachment' pada saham tersebut. Rasa 'attachment' adalah disebabkan harapan besar yang pelabur itu letakkan pada saham terbabit. Dia mengharapkan saham yang baru dibelinya itu dapat memberikan pulangan yang besar. Bila saja harapan menjadi motivasi seseorang pelabur, maka dia tidak dapat berfikir secara rasional.

    Continue Reading...

  • Jadi diingatkan di sini, membaca/memiliki buku pelaburan hanya langkah pertama. Langkah seterusnya dalam proses mendapatkan teknik pelaburan saham yang berkesan pada diri pengamal adalah dengan buat testing/back test dan kemudian ubahsuai sedikit demi sedikit bergantung kepada kesesuaian diri dan keadaan pasaran setempat. Memang susah, tapi manakan dapat sagunya kalau tak dipecahkan ruyung? Siapa kata senang?

    Analisa Saham – BERTAM (SEPT – OCT 2010)

    Jadi diingatkan di sini, membaca/memiliki buku pelaburan hanya langkah pertama. Langkah seterusnya dalam proses mendapatkan teknik pelaburan saham yang berkesan pada diri pengamal adalah dengan buat testing/back test dan kemudian ubahsuai sedikit demi sedikit bergantung kepada kesesuaian diri dan keadaan pasaran setempat. Memang susah, tapi manakan dapat sagunya kalau tak dipecahkan ruyung? Siapa kata senang?

    Continue Reading...

  • arga belian/jualan saham dipengaruhi secara langsung oleh tahap supply and demand. Kalau tahap supply and demand tinggi, pergerakkan harga saham semasa urusniaga akan bergerak dalam keadaan yang teratur atau setp-by-step dan boleh dijangka. Sebaliknya, jika supply and demand rendah, saham cenderung untuk turun dan naik secara mendadak dan ini menyukarkan analisa disebabkan pergerakan erratic harga saham.

    Analisa Saham – SPSETIA (SEPT – NOV 2010)

    arga belian/jualan saham dipengaruhi secara langsung oleh tahap supply and demand. Kalau tahap supply and demand tinggi, pergerakkan harga saham semasa urusniaga akan bergerak dalam keadaan yang teratur atau setp-by-step dan boleh dijangka. Sebaliknya, jika supply and demand rendah, saham cenderung untuk turun dan naik secara mendadak dan ini menyukarkan analisa disebabkan pergerakan erratic harga saham.

    Continue Reading...

  • Apa-apa saja formula yang digunakan untuk urusniaga saham tak akan dapat berikan ketepatan yang 100%. Faktor utama ketidak tepatan adalah disebabkan pengaruh emosi manusia dalam setiap pergerakkan saham/pasaran. Emosi manusia sesuatu yang kompleks yang tidak mungkin dapat dinyatakan secara tepat dalam bentuk metamathematical formula. Hampir mustahil!

    Analisa Saham – KULIM (SEPT – OCT 2010)

    Apa-apa saja formula yang digunakan untuk urusniaga saham tak akan dapat berikan ketepatan yang 100%. Faktor utama ketidak tepatan adalah disebabkan pengaruh emosi manusia dalam setiap pergerakkan saham/pasaran. Emosi manusia sesuatu yang kompleks yang tidak mungkin dapat dinyatakan secara tepat dalam bentuk metamathematical formula. Hampir mustahil!

    Continue Reading...

  • Kalau kita tengok dalam surat khabar, forum-forum dll, banyak kita boleh jumpa target harga (target price - TP) sesuatu saham. Pada saya, bila kita set target sesuatu saham, minda kita sudah set yang kita akan jual saham sebaik sahaja saham sampai harga tertentu. Masalahnya, dari mula lagi kita sudah block minda kita dengan set harga target saham. Padahal, tidak ada sesiapa pun tahu berapa tinggi saham boleh naik dan berapa jauh saham boleh turun.

    Analisa Saham – INCKEN (AUG – OCT 2010)

    Kalau kita tengok dalam surat khabar, forum-forum dll, banyak kita boleh jumpa target harga (target price - TP) sesuatu saham. Pada saya, bila kita set target sesuatu saham, minda kita sudah set yang kita akan jual saham sebaik sahaja saham sampai harga tertentu. Masalahnya, dari mula lagi kita sudah block minda kita dengan set harga target saham. Padahal, tidak ada sesiapa pun tahu berapa tinggi saham boleh naik dan berapa jauh saham boleh turun.

    Continue Reading...