investment method Archive

  • arga belian/jualan saham dipengaruhi secara langsung oleh tahap supply and demand. Kalau tahap supply and demand tinggi, pergerakkan harga saham semasa urusniaga akan bergerak dalam keadaan yang teratur atau setp-by-step dan boleh dijangka. Sebaliknya, jika supply and demand rendah, saham cenderung untuk turun dan naik secara mendadak dan ini menyukarkan analisa disebabkan pergerakan erratic harga saham.

    Analisa Saham – SPSETIA (SEPT – NOV 2010)

    arga belian/jualan saham dipengaruhi secara langsung oleh tahap supply and demand. Kalau tahap supply and demand tinggi, pergerakkan harga saham semasa urusniaga akan bergerak dalam keadaan yang teratur atau setp-by-step dan boleh dijangka. Sebaliknya, jika supply and demand rendah, saham cenderung untuk turun dan naik secara mendadak dan ini menyukarkan analisa disebabkan pergerakan erratic harga saham.

    Continue Reading...

  • Apa-apa saja formula yang digunakan untuk urusniaga saham tak akan dapat berikan ketepatan yang 100%. Faktor utama ketidak tepatan adalah disebabkan pengaruh emosi manusia dalam setiap pergerakkan saham/pasaran. Emosi manusia sesuatu yang kompleks yang tidak mungkin dapat dinyatakan secara tepat dalam bentuk metamathematical formula. Hampir mustahil!

    Analisa Saham – KULIM (SEPT – OCT 2010)

    Apa-apa saja formula yang digunakan untuk urusniaga saham tak akan dapat berikan ketepatan yang 100%. Faktor utama ketidak tepatan adalah disebabkan pengaruh emosi manusia dalam setiap pergerakkan saham/pasaran. Emosi manusia sesuatu yang kompleks yang tidak mungkin dapat dinyatakan secara tepat dalam bentuk metamathematical formula. Hampir mustahil!

    Continue Reading...

  • Kalau kita tengok dalam surat khabar, forum-forum dll, banyak kita boleh jumpa target harga (target price - TP) sesuatu saham. Pada saya, bila kita set target sesuatu saham, minda kita sudah set yang kita akan jual saham sebaik sahaja saham sampai harga tertentu. Masalahnya, dari mula lagi kita sudah block minda kita dengan set harga target saham. Padahal, tidak ada sesiapa pun tahu berapa tinggi saham boleh naik dan berapa jauh saham boleh turun.

    Analisa Saham – INCKEN (AUG – OCT 2010)

    Kalau kita tengok dalam surat khabar, forum-forum dll, banyak kita boleh jumpa target harga (target price - TP) sesuatu saham. Pada saya, bila kita set target sesuatu saham, minda kita sudah set yang kita akan jual saham sebaik sahaja saham sampai harga tertentu. Masalahnya, dari mula lagi kita sudah block minda kita dengan set harga target saham. Padahal, tidak ada sesiapa pun tahu berapa tinggi saham boleh naik dan berapa jauh saham boleh turun.

    Continue Reading...

  • Dalam buku Encyclopedia of Chart Patterns oleh Thomas Bolkowski, bermacam-macam jenis pattern base boleh dikenalpasti. Tapi bagi setiap individu, hanya tumpukan kepada beberapa base pattern pun sudah memadai. 2 atau 3 base pun sudah cukup. Jangan banyak-banyak. Nanti boleh keliru. Lebih baik, expertkan pada satu-satu base dulu. Kemudian bila sudah connfident, baru study base lain.

    Analisa Saham – UEMLAND (SEPT – OCT 2010)

    Dalam buku Encyclopedia of Chart Patterns oleh Thomas Bolkowski, bermacam-macam jenis pattern base boleh dikenalpasti. Tapi bagi setiap individu, hanya tumpukan kepada beberapa base pattern pun sudah memadai. 2 atau 3 base pun sudah cukup. Jangan banyak-banyak. Nanti boleh keliru. Lebih baik, expertkan pada satu-satu base dulu. Kemudian bila sudah connfident, baru study base lain.

    Continue Reading...

  • Secara amnya, tambahan kepada sell rules adalah berkenaan action sebaik sahaja ISLAND TOP terbentuk atau loss melebihi LSDD. Kalau mengikut ebook, kena jual sebaik sahaja low pada ISLAND TOP dibolosi. Kali ini, jual sebaik sahaja dalam tempoh 4 hari selepas ISLAND TOP, saham ditutup dibawah closing ISLAND TOP atau apabila loss hari tersebut melebihi LSDD.

    Analisa Saham – MRCB (SEPT – OCT 2010)

    Secara amnya, tambahan kepada sell rules adalah berkenaan action sebaik sahaja ISLAND TOP terbentuk atau loss melebihi LSDD. Kalau mengikut ebook, kena jual sebaik sahaja low pada ISLAND TOP dibolosi. Kali ini, jual sebaik sahaja dalam tempoh 4 hari selepas ISLAND TOP, saham ditutup dibawah closing ISLAND TOP atau apabila loss hari tersebut melebihi LSDD.

    Continue Reading...

  • Analisa saham kali ini adalah call warrant (option) GAMUDA atau stock codenya, GAMUDA-WD. Perkara yang menarik berkenaan call warrant atau option ini adalah, pergerakkannya hampir menyerupai saham utamanya, dan dalam kes ini, GAMUDA-WD hamppir menyerupai pattern harga GAMUDA dalam tempoh yang sama. Advantagenya, dengan option GAMUDA-WD, kita boleh digambarkan memiliki saham utama tetapi dalam harga yang lebih murah. Tapi selalunya, apa-apa saham yang dikategorikan "murah" selalunya boleh mandatangkan keuntung besar atau juga kerugian besar.

    Analisa Saham – GAMUDA-WD (JULY – OCT 2010)

    Analisa saham kali ini adalah call warrant (option) GAMUDA atau stock codenya, GAMUDA-WD. Perkara yang menarik berkenaan call warrant atau option ini adalah, pergerakkannya hampir menyerupai saham utamanya, dan dalam kes ini, GAMUDA-WD hamppir menyerupai pattern harga GAMUDA dalam tempoh yang sama. Advantagenya, dengan option GAMUDA-WD, kita boleh digambarkan memiliki saham utama tetapi dalam harga yang lebih murah. Tapi selalunya, apa-apa saham yang dikategorikan "murah" selalunya boleh mandatangkan keuntung besar atau juga kerugian besar.

    Continue Reading...

  • Pertama-tama sekali dalam memilih saham berpotensi adalah dengan pastikan saham telah menghasilkan uptrend (dalam trend menaik) sebelum membuat base. Dalam tempoh yang sama, volume turut meningkat. Kalau tak ada peningkatan volume, uptrend sebelum tu tak bermakna. Kemudian bila saham membuat base, volume berkurangan dengan drastik sekali sepanjang tempoh base.

    Analisa Saham – DXN (SEPT – OCT 2010)

    Pertama-tama sekali dalam memilih saham berpotensi adalah dengan pastikan saham telah menghasilkan uptrend (dalam trend menaik) sebelum membuat base. Dalam tempoh yang sama, volume turut meningkat. Kalau tak ada peningkatan volume, uptrend sebelum tu tak bermakna. Kemudian bila saham membuat base, volume berkurangan dengan drastik sekali sepanjang tempoh base.

    Continue Reading...

  • Saham kali ini adalah KFC. Siapa tak kenal KFC? "Pakar" ayam goreng (padahal goreng ayam dengan tepung Kentucky pun dah sedap! Murah lak tu). Walaupun carta menunjukkan peningkatan hingga lebih RM4.60, tapi saya cuma nak buat analisis bagi base yang terbentuk pada bulan Ogos sahaja. Yang selebihnya, pada lain posting.

    Analisa Saham – KFC (AUG -SEPT 2010)

    Saham kali ini adalah KFC. Siapa tak kenal KFC? "Pakar" ayam goreng (padahal goreng ayam dengan tepung Kentucky pun dah sedap! Murah lak tu). Walaupun carta menunjukkan peningkatan hingga lebih RM4.60, tapi saya cuma nak buat analisis bagi base yang terbentuk pada bulan Ogos sahaja. Yang selebihnya, pada lain posting.

    Continue Reading...

  • Cuma yang tak bestnya saham AIM ni, belum apa-apa, terus kena STOP-LOSS. Tak trigger pun sell signal saya yang biasa tu. Pengajarannya, apa-apa teknik sekali pun, STOP-LOSS PERLU ADA DAN DISETKAN DALAM MINDA SEBAIK SAHAJA MANA-MANA SAHAM ITU DIBELI!!! Akibat kalau tak patuh dengan STOP-LOSS, anda boleh lihat dalam analisa di bawah

    Analisa Saham – AIM (AUG – OCT 2010)

    Cuma yang tak bestnya saham AIM ni, belum apa-apa, terus kena STOP-LOSS. Tak trigger pun sell signal saya yang biasa tu. Pengajarannya, apa-apa teknik sekali pun, STOP-LOSS PERLU ADA DAN DISETKAN DALAM MINDA SEBAIK SAHAJA MANA-MANA SAHAM ITU DIBELI!!! Akibat kalau tak patuh dengan STOP-LOSS, anda boleh lihat dalam analisa di bawah

    Continue Reading...

  • Analisa saham dari segi teknikal atau fundamental adalah merupakan teknik "outside investor" atau pelabur luaran, iaitu pelabur yang hanya berdasarkan data-data yang hanya ada dalam public domain. Beza pula dengan maklumat yang digunakan atau yang ada pada "inside investor", adalah maklumat yang paling komprehensive dan tepat kerana mereka merupakan samaada pengendali atau pemegang saham tebesar sesuatu perniagaan/syarikat.

    Analisa Saham – AIRASIA (FEB – JUNE 2007)

    Analisa saham dari segi teknikal atau fundamental adalah merupakan teknik "outside investor" atau pelabur luaran, iaitu pelabur yang hanya berdasarkan data-data yang hanya ada dalam public domain. Beza pula dengan maklumat yang digunakan atau yang ada pada "inside investor", adalah maklumat yang paling komprehensive dan tepat kerana mereka merupakan samaada pengendali atau pemegang saham tebesar sesuatu perniagaan/syarikat.

    Continue Reading...